Baptistspejdernes formål er bl.a at give unge mennesker ansvar og indflydelse i demokratiske processer. Vi mener det alvorligt, når vi skriver at, det er: “Korpsets formål er at lade børn og unge møde det kristne evangelium og give dem mulighed for at udvikle selvstændighed, medansvar, demokratisk livsholdning og mellemfolkelig forståelse i overensstemmelse med spejderloven og den internationale spejderbevægelses ide.”
Førerstævnet, vores øverste myndighed og det andre frivillige organisationer vil kalde generalforsamling, delegeretmøde eller repræsentantskab kendetegnes ved direkte demokrati. På det årlige Førerstævne tages alle større beslutninger om korpsets fremtid. Mange emner, der kunne træffes beslutning om i korpsrådet (bestyrelsen), lægges også frem til diskussion og fælles beslutning.
Stemmeret til 15-årige
Men Baptistspejdernes Førerstævne er noget særligt og det er vi lidt stolte af. Alle spejdere over 15 år kan deltage og har stemmeret ved Førerstævnet. Engang var det kun ansvarlige førere, der havde stemmeret – og det var den lokale spejderkreds, der bestemte, hvem der var ansvarlig.
Det lavede vi om på i 2013 på Førerstævnet i Rebild: Her fik alle spejdere over 15 år stemmeret. Uanset om man er en ældre ansvarlig flokfører eller bare en glad gruppe- eller roverspejder, så har man direkte indflydelse på de store beslutninger i spejderkorpset.
Demokrati i praksis
Medansvar og demokrati er det, man lærer i vores beslutningsproces. Og vi ved, at Førerstævnet udvikler både deres selvstændighed og forståelse for, at meninger kan brydes, uden at man af den grund bliver uvenner. Hvad der måske er endnu vigtigere: Man lærer også, at demokrati ikke kun er at kunne samle et flertal, men i højere grad at få alle med på ideen.