Øksedalvej 4, Barmer 9240 Nibe N 56°58,140 / E 9°30,933 Baptistspejdernes førertræningscenter finder du ca. 10 km vest for Nibe mod Løgstør.
Øksedal er Baptistspejdernes træningscenter. Det ligger i en naturskøn del af Himmerland, ca. 10 km vest for Nibe. Øksedal er med sine 15 tønder land og varierende bevoksning et ideelt sted til spejderoplevelser i det fri.
Indtil stormen den 8. januar 2005 bestod bevoksningen mest af store, gamle gran- og fyrretræer. Mere end halvdelen af alle træer væltede i stormen og selvom oprydningsarbejdet var stort, er der nu skabt fine pladser til både leg og lejr. Det er i øvrigt ikke første gang det åbne terræn omkring Øksedal kan ses: Under anden verdenskrig blev hele bevoksningen tvangshugget!
Nord for Øksedal findes Limfjorden med et af de små, stadigt aktive fiskerlejer, Staun. Mod øst finder man Sebber Trehøje, hvorfra man har en fantastisk udsigt over Halkær Bredning, Sebbersund og Nibe Bredning ind mod Nibe. I hele området omkring Øksedal findes hedearealer.
Syd for Øksedal finder man mod vest Vindblæs Hede og mod øst Oudrup, Lundby og Ajstrup heder. Hederne har et meget afvekslende udseende, der bl.a. skyldes, at der mange steder findes flyvesand.
Naturskønne dalområder findes ved Bruså og Vidkær Å, men især området Kyø Dale er smukt. De stejle bakker med lyng- og enebærbevoksning, der fortsætter over i området med småsøer og –moser omkring Vidkær Å, er ofte blevet sammenlignet med Rebild Bakker.
Huset indeholder 8 værelser hver med 6 køjer. 2 værelser med 3 køjer og et “Tanterum” ved siden af køkkenet med 1 seng.
Der er bade- og toiletfaciliteter samt handicap-toilet, to store opholdsstuer med pejs, et grupperum og spisesalen med plads til 56 personer.
Fuldt moderne køkken med køleskab, fryser, storkomfur, to ovne og opvaskemaskine. Køkkenet har komplet service til 60 personer.
Huset er bygget til helårsudnyttelse.
De to store baderum er blevet renoveret i januar og februar 2011 og fremstår i dag noget mere indbydende end på billederne nedenfor. Du kan se billeder af de nyrenoverede baderum her
Klik på “kameraerne” for at se billeder fra Øksedal:
Her på siden ser du en skitse af grunden omkring Øksedal. Klik på “kameraerne” og se billederne.
Priser for leje af Førertræningscenteret Øksedal
Samlet oversigt over udlejningspriser på Øksedal
Gældende priser for leje i 2020:
1 hverdag – 3.000 kr. (uden overnatning)
2 hverdage – 4.500 kr. (inkl. 1 overnatning. Hytten forlades senest kl. 12.00)
3 hverdage – 6.000 kr. (inkl. 2 overnatninger. Hytten forlades senest kl. 12.00)
4 hverdage – 8.500 kr. (inkl. 3 overnatninger. Hytten forlades senest kl. 12.00)
5 hverdage – 10.000 kr. (inkl. 4 overnatninger. Hytten forlades senest kl. 12.00)
1 uge – 17.000 kr. (f.eks. lørdag til lørdag)
Lørdag – Søndag – 6.700 kr. (normalt fra lørdag kl. 10.00 til søndag kl. 16.00)
Fredag – Søndag – 7.900 kr. (normalt fra fredag kl. 16.00 til søndag kl. 16.00)
Lejeprisen omfatter 80 overnattende deltagere. For antal deltagere ud over 80, der overnatter, er prisen 10 kr. pr. døgn pr. person.
Vær opmærksom på, at priserne stiger ved leje af Øksdal i 2021:
Udlejningspriser for Øksedal 2020-2021
Yderligere info
Yderligere oplysninger fås på Korpskontoret. Du kan også downloade infofolder til lejere med kort over området. Infofolderen med kort kan også læses online
Siden sommeren 2008 har Øksedal været delvist opvarmet af et jordvameanlæg. Tidligere anvendtes udelukkende et oliefyr, men jordvarmeløsningen er betydelig mere miljøvenlig og pengebesparende.
Steen Andersen fra Øksedaludvalget har i et interview med NEWS fortalt om jordvarmen på Øksedal:
Hvor længe der har været jordvarme på Øksedal?
Jordvarmeanlægget blev sat i drift kort før den Internationale lejr i 2008.
Hvad jordvarme egentligt går ud på (hvordan fungerer det?)
Populært sagt fungerer jordvarme som et køleskab. I et normalt køleskab køles madvarerne ned og varmen ledes bort bagpå køleskabet. I jorden udenfor Øksedal ligger 1200 meter slange med en opløsning af sprit og vand. Denne blanding har en temperatur på ca. 8 grader, og i jordvarmeanlægget nedkøles denne blanding til ca. 4 grader. Den varmeenergi, der tages ud af spritopløsningen, overføres til vandet i Øksedals radiatorer.
Hvorfor har man lavet det på Øksedal?
Tidligere var Øksedal udelukkende opvarmet af et oliefyr af ældre dato. Den årlige udgift til fyringsolie var ca. 75.000 kr. Desuden havde vi en olietank, der var tæt på at falde for aldersgrænsen. Endelig har vi været temmelig hjemsøgt af olietyverier.
Lejren i 2008 havde temaet “Ren energi”, og jordvarme er defineret som vedvarende, grøn energi. Derfor valgte vi at installere jordvarme i forbindelse med lejren.
Hvad har gevinsten været for Øksedal, at der er jordvarme?
Udover at vi nu er “mere grønne” har vi sparet 75.000 kr. pr år på vores olieregning. Til gengæld køber vi nu el for 30-40.000 kr. mere. Men i kolde kontanter sparer vi nok ca. 25.000 kr. pr år. Og så har vi det som spejdere rigtig godt med at anvende vedvarende energi.