Stiller: Korpsrådet
Korpsrådet indstiller at:
• Korpsrådet udarbejder et kredsledelseskoncept med et delt ledelsesteam (figur 1), til implementering i kredsene.
• Korpsrådet igangsætter initiativer, der skal understøtte implementering og uddannelse af kredsledere i de forskellige roller i ledelsesteamet over de næste to år.
Motivation:
Med forslaget ønsker Korpsrådet at anerkende og afhjælpe den omfattende rolle, det er at være Kredsfører. Rollen inkluderer ofte alt fra medlemskommunikation, sikring af juridiske krav, økonomistyring til lederkoordinering og meget mere. Vi mener, at en fordeling af opgaverne er helt essentiel – af flere årsager.
Først og fremmest er det vigtigt for at tage hånd om de frivillige i korpset og for at skabe de bedste forudsætninger for, at en af de tungeste ledelsesposter i kredsregi kan besættes. Vi går en verden i møde, hvor det bliver sværere at rekruttere frivillige, både fordi vi alle har mere travlt, og fordi der i højere grad bliver stillet krav til, at opgaverne skal være spændende og udviklende for den enkelte. Med en opdeling af rollen bliver det nemmere at finde enkelte, der brænder for hvert enkelt specifikke område. Vi tror på, at det giver mere energi, og i sidste ende giver bedre spejderarbejde.
For det andet så tror vi på, at modellen kan være med til at fokusere de enkelte områder, som oftest forstås i en ledelsesopgave, hhv. udvikling, administrativ ledelse og frivillig ledelse. Alle tre elementer er vigtige, men alle tre elementer kræver også hvert sit fokus. Ved en opdeling og derigennem flere ressourcer skaber vi en struktur, der i højere grad understøtter vigtigheden af alle elementer i ledelsesopgaven.
Slutteligt ønsker vi med modellen at præsentere en struktur, der kan danne grobund for fremtidens kredse. Frivilliges krav til både opgaver og trivsel bliver mere omstændige, og for at vi kan bibeholde kvaliteten af spejderarbejdet, bliver vi nødt til at skabe de bedste forudsætninger for vores frivillige. Ved at gøre kredsledelsesopgaven mere fleksibel kan vi sikre et bæredygtigt spejderkorps – fordi vi skaber bedre rammer for dem, der driver det: de frivillige.
Stiller: Korpsrådet
Korpsrådet indstiller, at der afholdes ordinært valg igen i 2023, hvor alle poster til Korpsrådet er på valg.
Motivation:
Korpsrådet kan se, at der er behov for at arbejde med vedtægtsændringer for korpsets ledelse. Derfor vil det næste år blive brugt på samtaler med kredsene og udvalgene, om hvordan korpsets organisation skal se ud i fremtiden, som så skal udmunde i konkrete vedtægtsændringer til Førerstævnet 2023.
Årsagen bag dette er, at det er Korpsrådets erfaring, at det er vanskeligt at rekruttere medlemmer til Korpsrådet. Der er flere måder, man kan tænke at organisere korpsets ledelse på for at gøre barrieren lavere for at indtræde i ledelsen. Man kan se på antallet af medlemmer af Korpsrådet, men det kan også gøres ved at se på de ledende posters sammensætning eller valgperiode. Et perspektiv her kunne være, om der skal være spejderchefer, eller det er bedre, at Korpsrådet konstituerer en formand eller forpersoner ud fra deres midte.
Med dette ønsker Korpsrådet at starte en samtale med alle medlemmer om at finde løsninger, der kan sikre, at der er en fungerende bestyrelse for korpset. Der har indtil flere gange været perioder, hvor Korpsrådet ikke har været fuldtalligt besat. Det gør, at vores organisation ikke kan få udnyttet det fulde potentiale og i værste fald ikke kan fortsætte som organisation, hvis der ikke stiller nok kandidater op.
Hvis forslaget vedtages, så vil alle, der bliver valgt på Førerstævnet i 2022, have mulighed for at blive genvalgt på Førerstævnet i 2023, på trods af at valgperioden er på to år iflg. vedtægterne.