Spejderarbejdet er godt i gang, og derfor kommer der en artikelserie om at håndtere corona til spejder. Artiklerne vil linke til informationer om de forholdsregler, vi arbejder under på nuværende tidspunkt, samt tips og tricks til samtaler og til at få spejder-hverdagen til at køre nemmest muligt.
Det kan være svært at finde ud af, hvilke retningslinjer der gælder, og det er helt okay, hvis du er lidt forvirret. De gældende retningslinjer kan altid findes på https://baptistspejder.dk/corona/. Her opdateres de hurtigst muligt, når noget nyt er meldt ud fra myndighederne og DUF.
I seneste artikel blev det understreget, hvor vigtigt det er, at vi taler om, hvordan corona påvirker os som spejdere. Der var også en række tips til, hvordan I kan forholde jer til det på jeres ugentlige spejdermøder. Den kan du læse her: https://baptistspejder.dk/god-genstart-spejderarbejde-og-corona/
Situationen ændrer sig hele tiden, og man kan have brug for at tale om corona, ligegyldigt hvordan situationen ser ud. Det har ramt spejdernes hverdag en del, og samtidigt tilbyder spejder at være et frirum med plads til aktiviteter og sociale rammer. Herunder er der en række råd til at tale med spejderne om corona. Rådene er udarbejdet med sparring fra Røde Kors.
Samtidigt er det også vigtigt, at I som fører får talt med hinanden, og derfor er der også en række råd til at tale med hinanden i førergruppen.
Råd til at tale med spejderne om corona
– Tal med spejderne om deres oplevelser med at blive sendt hjem fra spejder i foråret. Stil simple spørgsmål med vægt på det positive. Hvilke spejderaktiviteter har I glædet jer mest til? Er der spejderaktiviteter som du har lavet med din familie? Har du lavet KarantæneSpejd? Hvilken opgave var din favorit?
– Tal med spejderne om efteråret. Sørg for ikke at tale for langt ind i fremtiden. Hvad er planen for den næste måned? Hvilket mærke skal vi tage? Hvordan skal vi forholde os til corona-retningslinjerne til spejder? Spejderne kan evt. fortælle, hvordan de overholder retningslinjer i skolen.
– Hvis spejderne er tydeligt bekymrede og giver udtryk for det til spejder, så sørg for at kommunikere det til hjemmet. Spørg, som fører, gerne ind til spejdernes tanker. Det kan være de vælger at betro sig til dig. Hvad går du og tænker? Gad vide, hvad du går og bekymrer dig om? Slå det ikke hen med det skal du ikke bekymre dig om, bekræft i stedet spejderen i at det er okay at være bekymret, og at det er vigtigt at sige til nogen, hvis man er bekymret.
– Børn kan lave et helt andet billede på bekymringer end voksne, så sørg derfor for ikke at smitte spejderne med dine egne bekymringer, men italesæt at vi stadig er nødt til at spritte af og overholde retningslinjerne. Spejderne kan have brug for at nyde, at spejder er et fristed, hvor corona fylder minimalt.
– Hvis spejderne har oplevet at nær familie er blevet meget syge af corona, kan det fylde meget for dem. Tal gerne om, hvor dygtige lægerne er i Danmark, og bekræft at det kan være hårdt at være i et hjem, hvor nogle er syge. Kontakt gerne hjemmet, hvis du oplever, at en spejder er meget bekymret.
– Hold dig til fakta. Hvis spejderne har hørt nogle historier som ikke passer, afkræft dem. Tal om hvor de har hørt dem, hvem man kan stole på, og hvem man skal høre efter.
– Sørg for at spejdermødet går videre. Spejder skal tilbyde et frirum, hvor noget er, “som det plejer”.
– Brug hinanden til at vende myter, bekymringer m.m., så alle kan have et overskud over for spejderne til at tale med dem.
– Snak om, at det er okay at sige, at man ikke har lyst til at være til spejdermøder, indtil situationen er mere under kontrol. Den leder, som har brug for at vente med at starte op igen, skal have plads til det, også selvom at gruppen er ramt at ledermangel.
– Gør det tydeligt, hvilke retningslinjer der gælder hos jer. Vær tydelig i, hvem der sørger for at holde sig opdateret på retningslinjer fra korpset. Det kan være en svær opgave at holde sig opdateret.
– Tydeliggør, hvilke kontaktpunkter I har i spejderhytten. Sørg for at købe sprit ind, og gør kontaktpunkterne rene ofte. Tal om hvordan I konkret gør det.
– Tydeliggør, hvad det er for nogle bekymringer, de forskellige fører har. Er de f.eks. bange for at tage smitte med hjem? Er de bange for at spejder er et corona-hotspot? Eller de er frustrerede over ikke at kunne starte normalt op? Skriv bekymringerne op på en tavle. Skriv løsningsforslag på post-its og sæt over. Sådan kan bekymringerne blive tydelige. Anerkend også, at det er okay at være f.eks. bange og frustreret – også som voksen.