Husker du DBS VarmMail, DBSpidernet og Sladderspalten? Den 10. januar er det 25 år siden DBS ramte internettet.
Det er i 1994 World Wide Web for alvor slår igennem i Danmark. De få udvalgte, der har adgang til nettet, kan se hjemmesider fra virksomheder og større organisationer. Men herefter går det stærkt. Allerede i 1996 lyder de første opråb fra ”teknik-nørderne” i DBS. Vi vil også være med!
I september 1996 mødes en selvbestaltet arbejdsgruppe. DBS skal på nettet! Korpsrådet skal overtales! I indkaldelsen til arbejdsgruppen står der bl.a.:
”Grundlaget for at diskutere forskellige tekniske løsninger må være, at vi kender (gætter på?) behovene i korpset. Som udgangspunkt for dette findes dels løse udtalelser på sidste korpsrådsmøde om, at “det man havde brug for, var at kunne kommunikere bedre og hurtigere med hinanden”. Andre udtalelser fra spejdere på nettet har været “hvorfor har vi ikke nogen homepage?” eller “har vi nu købt domænenavnet www.dbs.dk?”.
Korpsrådet er med på ideen. På mødet i oktober 1996 bevilger man 20.000 kroner til arbejdsgruppen. Nu skal korpset have e-mail-adgang og hjemmeside.
Allerede den 27. november 1996 skriver arbejdsgruppen til korpsrådet:
”Vi er nu ved at have en aftale klar med en såkaldt Internetudbyder, firmaet DANBBS i København. Aftalen betyder sandsynligvis, at vi kort efter nytår kan etablere E-mail og adgang til Internet for korpsråd, programudvalg og udvalgsformænd. For denne gruppe betaler korpset for adgangen til at bruge E-mail og Internet. De interesserede vil få tilsendt diskette(r) med nødvendige programmer, installations- og brugervejledning.
Jævnfør korpsrådsbeslutningen er der tale om et pilotprojekt. Projektet omfatter ikke indkøb af computere og modem’er, hvorfor de, der ønsker at deltage, selv må stille udstyr til rådighed. Der arbejdes dog på at finde en leverandør af modem’er til en fornuftig pris. Ligeledes vil den enkelte bruger selv skulle afholde udgiften til telefon-forbindelsen til udbyderen i den tid, man er tilsluttet.
I skrivende stund er opkaldspunktet i København. I løbet af kort tid ventes en radikal ændring i telepriserne, således at forskellene mellem lands-, regional- og lokaltakst udjævnes. Sker dette ikke, har vi af hensyn til vores spejderkammerater i Jylland sikret os, at DANBBS primo ’97 etablerer opkaldspunkt i Aalborg og senere i Århus, Odense og Esbjerg.
Når systemet “kører” for ovennævnte grupper, er det meningen at tilbyde alle korpsets førere, spejdere og kredse at være med. Prisen for adgang vil være 250,-/år – en yderst konkurrencedygtig pris. Til sammenligning kan det nævnes, at prisen hos Teledanmark Internet er 700,-/år og hos Cybercity 300,-/år.
Vi arbejder endvidere på at få lavet nogle såkaldte “hjemmesider” (homepages på udenlandsk). D.v.s. sider på Internet, hvor man kan få information om vores korps. Siderne vil blive opdelt i nogle generelle info-sider og nogle, som er kodeordsbeskyttede og forbeholdt baptistspejdere.
Der er i øvrigt fundet frivillig arbejdskraft til at forestå arbejdet med at holde “DBS-ON-LINE” kørende.”
De frivillige arbejder hurtigt. Den 10. januar 1997 går www.dbs.dk i luften og snart efter er der @dbs.dk-mailadresser til alle spejdere.
Resten er historie.