Højtider og spejder?

01.01

Læs Bibis beretning om, hvordan højtiderne kan bruges som inspiration til spejderarbejdet.

oprettet af webredaktionen

En helt fantastisk kombination der ofte ender ud i lidt af hvert, på trods af at de fleste højtider i den grad er traditionsbundne.

Jeg husker mine egne spejderjuleafslutninger. For traditionen tro, holdt vi den til julegudstjenesten i vores kirke i Oure. Selve gudstjenesten indeholdt alt fra prædiken til mad og pakkeleg. Vigtigst af alt var jo spejdernes julestykke, der på trods af lidt stille og usikker fremførsel, selvfølgelig altid vagte stor begejstring hos forældrene.

Julestykket blev brygget godt sammen af en god portion glimmer, spejdernes fantasi og gamle fortællinger, som grantræet og det lille Jesusbarn. Man bliver kreativ når alt man har ved hånden er papkasser, gamle lagner og maling fra hvem ved hvornår.

Nu er vi her i vintertiden. Julen er forbi og det nye år er lige begyndt. I denne tid kan det bedste være bare at sidde med et tæppe over sig og med en kop varm kakao i hænderne.

Jeg bruger selv slutningen af december, på at tænke tilbage på året der gik. Jeg tænker på skole, ferie, rejser, gamle venner, nye venner og selvfølgelig også på spejder.

Hvad der er sket i spejderbevægelsen, i vores korps og helt ned i de enkelte kredses oplevelser i 2017.

Hvis vi skruer tiden lidt tilbage og tager en tur til Aalborg, Jylland. Her har Trine Engbo Sørensen en lille historie til os:

”Familiespejderne fra Aalborg 1. tog på Halloween-weekend fra fredag den 27. oktober til lørdag den 28. oktober i vores dejlige hytte, Birkeborg, i Hammer Bakker.

Fredag aften var vi ude og lyse med vores lommelygter, for vi skulle nemlig følge snotsporene fra en zombie, der var set i området.... det var meget uhyggeligt, og hvor var der mørkt ude i sådan en skov... Spejderne klarede heldigvis alle prøverne - og til sidst også det hemmelige råb, der skræmmer alle zombier væk. Så vi kunne sove roligt om natten. Lørdag stod i hyggens tegn med fremstilling af alverdens halloweenpynt, muffins, græskarlygter - samt frokosten, der bestod af knust hjerne og diverse kropsrester i eget blod (tomatsuppe med pasta, pølser og forskelligt grønt). Forældrene kom til hentefrokost - og det var superdejligt med en fyldt hytte.”

En fortælling om Halloween, der da også høre til hos spejderne, for hvorfor skulle det ikke gøre det?

Spejderaktiviteter, og for den sags skyld også spejderlejre, bliver endnu sjovere, når vi sætter dem i forlængelse af spændende temaer eller højtider. Det er noget vi har gjort længe og som også virker. Kig f.eks på Brownsea weekenden, der hvert år bliver bygget op om et tema, som kan være alt fra spioner til Robin hood og tidsrejser.

Og til sådanne aktiviteter og lejre henter vi inspiration hvor vi kan, i dette tilfælde fra U.S.A i forhold til Halloween.

Har du også en god historie på hjertet? Så er det lige meget om du er spejder, forældre eller fører, for jeg sikker på at du har et eller andet at sige eller fortælle om spejder, så hjælp mig ved at skrive det i en lille mail til:

Historien@dbs.dk

Jeg glæder mig til at læse den næste fortælling og den næste igen, og indtil næste gang vil jeg ønske jer alle et rigtig godt spejdernytår.